余德丞出院 學會更珍惜生命

时间:2018年09月08日 20:52  稿件来源:香港《文匯報》

分享到:


  香港新聞網9月8日電 據香港《文匯報》報道,余德丞(Dickson)上月初踢波期間突然昏迷入院,心臟一度停頓情況危殆,經過連日來治療,終由深切治療部(ICU)轉往心臟科病房留醫,住院差不多一個月,Dickson昨日在社交平台報喜,透露已經出院會重新出發,更多謝這段期間對他關心照顧的醫護人員、家人朋友,經此一役,更加體會到生命無take 2,今後會更愛惜生命,由於醫生指他暫時不能運動,Dickson自言應該是最不習慣的事情。Dickson於本月2日踏入29歲生日,今年在醫院度過,想必是他最難忘生日!

  Dickson昨日除了留言向各方答謝,並甫出一張晨光下跑步,蛋糕,以及好友為他集氣的心意卡、簽名T恤相片,亦有跟自己說生日快樂,他以“我出院啦”作為開場白,留言寫上:“感謝瑪麗醫院醫生同護士們,見住你早更完又夜更,又一大早巡房,又每日24小時留意住我病情,真係辛苦你!”

  感謝我屋企人,每日擔心我病情變化,又驚我唔知有咩需要,仲要每日頻頻撲撲幫我準備三餐。

  感謝我公司,我經理人同一班好同事,成日擔心我會鑽牛角尖亂咁諗,一得閒就開解我。

  感謝我朋友,知我一個人悶,一有空檔就陪我傾偈,仲要買埋生果糖水畀我食。

  感謝每一位關心我你同支持我fans,唔同社交平台都見到有好多問候我訊息。雖然我未能夠一一回覆,不過我絕對感受到你心意。

  不過坦白講,原來連續咁多日面對住一樣三面牆,加埋打唔開窗,感覺真係好難受!所以我都希望今次之後,我身體會生生性性,爭一口氣,唔好再令大家擔心。

  醫生話短期之內唔可以做運動住,相信都會係我最唔習慣。生命無 take 2 ,今次咁好彩有多一次機會,我一定會好好珍惜。畀時間,等我休養多一陣,好快我就會重新出發 #我只想身體健康 #回家最好不過 #第二生命#comebackstronger #happybirthdaytome #hk #hkig #instadaily #yuts”

【編輯:黎群英

关于我们 | 中通社丛书 | 销售| 联系我们

PRINTED BY:H K CHINA NEWS AGENCY LIMITED 22/F, Eastern Central Plaza, 3 Yiu Hing Road, Shau Kei Wan,Hong Kong.
Tel: (+852) 28561919 Fax: (+852) 25647453